5 genijalnih trikova koji produžuju rok trajanja hrane

1. Gljive čuvajte u papirnatom vrećici
Za dugotrajnu svježinu gljiva važno je da plodovi budu suhi, i spremljeni na tamno mjesto. Zato su papirnate vrećice (škrnicle) mnogo bolji saveznici od plastike. Ako vam se gljive previše osuše u hladnjaku, nakratko ih namočite u vodi, i tko ih osvježite.

2. Svježi peršin tretirajte kao buket cvijeća

Kad kupite svježe bilje, umjesto u plastičnu vrećicu, uronite stabljike u čašu vode i stavite blizu prirodnog izvora svjetlost – npr. prozora. Na taj način usporit ćete proces truljenja, a dobit ćete i efektne buketiće, koji će poboljšati miris cijeloga doma.

Svježe začinsko bilje stavite u vodu (Foto: stockfood)

3. Omotajte alumijsku foliju oko stapki celera
Želite li vam da vam stapke celera budu hrskave i svježe što je dulje moguće, omotajte ih u aluminijsku foliju. Aluminijska folija sprečava ispuštanje plina iz povrća koje je zaslužno za prerano truljenje. Od velike koristi ovo pomagalo ima i kod produljivanja roka trajanja banana.

4. Nemojte stavljati rajčice u hladnjak
Ne samo da temperature u hladnjaku uništavaju okus i teksturu rajčice, već i uništavaju sam plod. Da biste izvukli maksimum iz rajčica, držite ih na kuhinjskom stolu, te im dopustite da dozriju do svog maksimuma na sobnoj temperaturi.

Rajčice nemojte stavljati u hladnjak (Foto: stockfood)


5. Budite oprezni sa skladištenjem jabuka

Stavite li jabuku u vreću krumpira, spriječit ćete da ovo povrće počne klijati i tako mu produljiti trajnost. No, jabuke ispuštaju plin etilen koji će izazvati kvarenje većine drugog voća i povrća. Najbolje bi bilo jabuke staviti u plastičnu vrećicu i tako pohraniti u hladnjak.

 

Izvor:punkufer

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Share This