Bitcoin i ethereum imaju skrivenu strukturu moći, otkrili su istraživači

U krugovima kriptovaluta nazvati nešto „centraliziranim“ smatra se uvredom. Epitet proizlazi iz objave kreatora bitcoina Satoshija Nakaomota: monetarni sustav ne treba središnje tijelo, poput vlade, da bi funkcionirao. To je toliko moćna ideja da se pretvorila u bitku među kripto-entuzijastima između dobrih – to jest „decentraliziranih“ – valuta i zlih valuta, odnosno bilo čega s okusom „centralizacije“, za koje se pretpostavlja da prijete utopijskom pogledu na kriptovalute kao donositelje novog financijskog svjetskog poretka.

Drže li ovi argumenti vodu? Emin Gün Sirer, stručnjak za valute sa Sveučilišta Cornell, rekao je da u mnogim slučajevima još uvijek nema odgovora – uglavnom zato što se nitko nije potrudio shvatiti koliko su ove mreže zapravo decentralizirane.

„Još uvijek nemamo nikakvih stvarnih mjerenja“, rekao je. Njegova skupina želi pomoći to promijeniti s novim objavljenim rezultatima dvogodišnje studije koja je u fokusu imala bitcoin i ethereum, najpopularnije mreže kriptovaluta na svijetu.

Možda najzanimljiviji nalaz ovog istraživanja je da proces verifikacije transakcija i osiguranja blockchaina, tzv. rudarenje, zapravo nije toliko decentraliziran ni u jednom od ova dva sustava. Bitcoin i ethereum su otvoreni blockchain sustavi, što znači da u principu bilo tko može biti rudar. No, formirale su se i organizacije koje udružuju rudarske resurse. Istraživači su otkrili da su četiri najveće operacije rudarenja bitcoina imale više od 53 posto prosječnog kapaciteta rudarenja, mjereno na tjednoj osnovi. Rudarenje za ethereum bilo je još više ujedinjeno: tri rudara zaslužna su za 61 posto prosječnog tjednog kapaciteta sustava.

Također su otkrili da se 56 posto bitcoinovih „čvorova“, računala širom svijeta koja pokreću njegov softver (nisu sva od njih uključena u rudarstvo), nalazi u podatkovnim centrima, nasuprot 28 posto za ethereum. To bi moglo značiti da je bitcoin korporativniji, kaže Gün Sirer. Sve u svemu, skupina je zaključila da ni jedna mreža nema „strogo bolja svojstva od druge“.

Brojevi poput ovih mogli bi pomoći odgovoriti na neka pitanja. Ali cjelokupna rasprava o tome što znači „decentralizacija“ puno je šira i kompliciranija. Trenutno postoji na stotine kriptovaluta, i mnoge od njih funkcioniraju na načine koji su drugačiji od principa za bitcoin i ethereum. Ne oslanjaju se sve na rudare, a neke nemaju ni blockchain.

Nema savršenog načina da se izmjeri decentralizacija mreže kriptovalute, što je složen tehnički ali i društveni fenomen. Primjerice, način na koji se digitalni novac distribuira u mreži mogao bi biti od presudne važnosti. U slučaju kriptovalute ripple, privatna tvrtka nadgleda distribuciju valute i u posjedu je više od polovice čitavog kapaciteta.

Rasprava o decentralizaciji možda zvuči ezoterično, ali bilo tko tko je zainteresiran za budućnost kriptovalute trebao bi ostati u toku. Dio vizije koju prodaju najveći promotori ove tehnologije je da kriptovalute mogu pomoći riješiti probleme financijske nejednakosti za koju su dijelom zaslužne tradicionalne, centralizirane institucije. Ako digitalna valuta dopušta da se bogatstvo i moć okupljaju u rukama nekolicine, onda se i ne radi o nekoj velikoj revoluciji.

Izvor:geek

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Share This