Crijevna viroza-proljev i povraćanje.Kako izliječiti?

Crijevna viroza ili gastroenteritis je vrlo česta infekcija, koja je obično popraćena proljevom, grčevima u trbuhu, mučninom i povraćanjem te u većini slučajeva i blagom temperaturom.

Kod inače zdravih osoba, crijevna viroza najčešće prolazi bez komplikacija, no kod dojenčadi, starijih osoba i osoba sa slabim imunološkim sustavom ona može biti vrlo ozbiljna.

Uzroci crijevne viroze (gastroenteritisa)

Crijevna viroza može biti uzrokovana različitim virusima koji napadaju gastrointestinalni sustav (a i nekim bakterijama).

Ovi virusi mogu se prenijeti putem nedovoljno obrađene hrane, kontaktom sa zaraženom osobom, a osobito su ugrožene osobe koje žive u lošim higijenskim uvjetima ili ne drže do osobne higijene.

Virusi koji mogu uzrokovati crijevnu virozu su:

  • Rotavirus – ovom infekcijom se do pete godine života zarazi gotovo svako dijete i najčešći je uzrok proljeva kod djece. Infekcija obično počinje groznicom i povraćanjem. Nakon tri do osam dana se pojavljuje i proljev, a često i bol u trbuhu. Djeca mogu širiti rotavirus neposredno prije pojave simptoma bolesti, za vrijeme njezinog trajanja te još tjedan dana nakon završetka bolesti. Prva infekcija rotavirusom je najteža, jer tijelo tek gradi imunitet (otpornost) na virus. To je razlog zbog kojeg su ove vrste infekcija vrlo rijetke kod odraslih. Više o rotavirusu pročitajte ovdje.
  • Norovirus (Norwalk) – ovaj virus je vrlo zarazan i može uzrokovati iznenadne napadaje teškog povraćanja i proljeva, bol u trbuhu i grčeve, slabost i bol u mišićima te vrućicu. Simptomi obično počinju jedan do dva dana nakon izlaganja virusu, a traju najčešće tri dana. Bolest je moguće prenijeti na drugu osobu do tri dana nakon potpunog oporavka, zato bi djeca u tom periodu trebala ostati kod kuće.

Simptomi crijevne viroze (gastroenteritisa)

Prvi simptomi crijevne viroze su blaga vrućica, mučnina i povraćanje, koji traju između dva do tri dana. Ti prvi simptomi infekcije su najizraženiji.

Neposredno nakon toga javlja se i proljev, koji obično traje 1 – 4 dana, a ovisno o uzroku može potrajati i do deset dana. Kod starije djece, povraćanje je obično dominantan simptom bolesti.

Kako zaustaviti proljev?

Što jesti i piti kod proljeva?

Ako imate blagi proljev možete jednostavno pričekati da on prođe bez da uzimate ikakve lijekove. Ono što je najbitnije je uzimati puno tekućine. Što ćete piti nije toliko bitno kao sama činjenica da pijete jer proljevom gubite tekućinu. Izbjegavajte mlijeko jer se teško probavljuje.

Poželjna tekućina su čajevi (čaj dunjinog lista), mineralna voda koja sadrži i nadoknađuje i minerale, voda s limunom jer limun stišće crijeva (isto kako stisne i lice dok ga pijemo). Mnogi preporučuju Coca-colu, a mogu poslužiti i drugi gazirani napitci s time da treba izbjegavati previše slatkog.

težim slučajevima proljeva kada je došlo do dehidracije, daje se infuzija.

Uz tekućinu potrebno je nadoknaditi i izgubljene soli i minerale.

Što se hrane tiče, trebate jesti, nemojte postiti kada imate proljev. Hrana ne smije biti premasna ili preslatka (npr. suho voće). Dvopek, tost, banane i rižase preporučuju. Za nadoknađivanje soli mogu poslužiti slani štapići.

Nikako nemojte piti alkoholna pića za vrijeme i neko vrijeme poslije bolesti.

Lijekovi

S obzirom na to da je virus najčešći uzročnik, kod proljeva se ne piju antibiotici. Antibiotici čak mogu i pogoršati tegobe uzrokovane bakterijskom zarazom, što je slučaj kod zaraze Escherichia coli bakterijom.

 

izvor:maminsvijet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *