Evo nekoliko razloga zašto bi trebali da jedete ribu što češće

Korist ribe u ljudskoj ishrani nam je svima sigurno više nego poznata činjenica, od omega-3 masnih kiselina, do vitamina i minerala koji su nam neophodni za zdravlje organizma. Preporuke nutricionista da bi riba trebala da bude na jelovniku porodice barem jednom do dva puta nedeljno su takođe dobro poznata stvar, ali ipak, čini se da ovu namirnicu nikad ne unosimo dovoljno često.Često su mame, kao najčešći menadžeri kućnih jelovnika, prosto u problemu kako da uvrste ribu na meni, jer jednostavno ne znaju odakle da počnu. Sakupili smo zato 5 jednostavnih saveta kako da riba postane češći gost na vašoj trpezi.

Sprijateljite se sa vlasnikom lokalne ribarnice

Skoro da ne postoji kraj grada, ili grad u unutrašnjosti koji nema ribarnicu na pijaci, ili odeljenje sa ribom u megamarketu. Vlasnici i prodavci u ovim radnjama sigurno znaju barem malo više od nas o raznim ribama koje prodaju. Mogu da nam kažu šta je najsvežije ili da preprouče kako najlakše da spremimo određene vrste ribe. Ne oklevajte zato da potražite savet, a već nakon nekoliko kupovina i kuvanja ćete primetiti da i vi postajete bolji poznavaoci ribe. Vremenom ćete i sami umeti da ocenite svežinu i kvalitet ribe.

Ne plašite se smrznute ribe

Iako je sveža riba,  kao uostalom i svaki drugi svež proizvod, uvek odličan izbor ponekad možete da se opredelite i za smrznutu varijantu bez preteranog oklevanja. Čak štaviše, zaleđena riba može ponekad da bude i bolja od sveže ribe, to naravno zavisi od kvaliteta same ribe.

Industrija prerade hrane je napredovala i današnji pohovani riblji štapići su mnogo ukusniji od “gumenih” varijanti koje su bile dostupne ranije. Kvalitetni zaleđeni pohovani riblji fileti mogu da budu odličan način da u sred zime uživate u ukusu ribljih pljeksavica.

Pogledajte policu sa delikatesima

Dimljeni proizvodi od ribe mogu da budu odličan način da uvedete ribu u redovne obroke. Možda mislite da je dimljeni losos dobar samo na parčetu bageta uz malo krem sira kao lagani ručak na poslu, ali jednako lepo će se uklopiti i kao predjelo za porodični ručak ili kao lagana večera koja će oduševiti vaše ukućane.  Što da ne, može da posluži i kao popodnevna užina. Naravno, losos nije jedina dimljena riba koju možete da probate, slobodno eksperimentišite i sa ostalima; možda vam se neke druge vrste dimljene ribe neće toliko dopasti, ali nikad ne znate dok ne probate!

Postanite gurmani

Trik kojim možete da se poslužite da obogatite ishranu ribom može da bude i potpuno gurmansko opredeljenje! Naoružajte se ukusnim receptima, kada ste na moru naručite uvek neko novo jelo od ribe, probajte kavijar i sl. Ukusnom jelu će teško ko da odoli a pravih specijaliteta od ribe ima puno. Paelja sa ribom (na slici) je samo jedan primer.

Prisetite se detinjstva

Tunjevina koja je bila glavni sastojak sendviča u vašem detinjstvu je danas mnogostruko lepša I ukusnija. Nekada je tunjevina u konzervi umela da poprimi malo metalnog ukusa, ali danas je način pakovanja drugačiji i konzervisana tunjevina je ne samo mnogo zdravija nego i ukusnija. Idelana kombinacija može da bude dodatak komadića tunjevine u već pripremljenu zelenu ili neku drugu sezonsku salatu.

Izvor:najboljamamanasvetu

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *