Hrono ishrana

Riješili ste da smršate, naišli na hrono dijetu, ali vam pravila koja zahteva restrikcija u hrono ishrani nisu jasna? Pokušaćemo da ih što bolje objasnimo!

 

Ova faza u hrononutriciji se negdje pominje kao obavezna, a negdje ne pominje uopšte i zato je ostala pomalo nejasna. Ipak, to je nužna faza kroz koju treba da prođete ako želite da smrašte i  imate ravan stomak.

Hrono ishrana je sve popularnija i postaje način života baš kao i vegatrijanizam ili veganstvo. Da li ste primjetili da malo njih o njoj govori kao o dijeti? Istina je da ona može pomoći da smršate, ali je više način života i promjena odnosa prema hrani nego dijeta. U tome i jeste tajna njenog uspjeha i popularnosti – em daje vidljive rezultate o kojima ćete naći dokaze na svakom koraku, em oogućava da jedete sve i da ipak smršate.

 

Kako to jedete sve a ipak gubite kilograme?

 

Hrono ishrana bazira se na tome da nije važno samo šta jesti, nego i kad jesti.

Ovo je pravilo koje je u životu vrlo dobro poznato dijabetičarima. Oni svoju ishranu adaptiraju u skladu sa svojim oranizmom i terapijom. Onima koji su zdravi, terapija insulinom ne treba, ali je dobro prilagoditi svojU ishranu lučenju ovog hormona. Zna se kada i koliko puta je insulin aktivan u našem tijelu i otuda i potreba da jedemo tri obroka – doručak, ručak,  večeru i jednu užinu.

Na isti način radite i kada pratite pravila hrono ishrane.

 •         Pazite šta jedete
 •         U koje vreme jedete
 •         Kako kombinujete namirnice

 

Ukoliko obratite pažnju na kombinovanje namirnica, gotovo sigurno ćete zaključiti da ste cijeli život neke  obroke jeli pogrešno.

 

Da li jedete hleb uz svaki obrok?

Pijete vodu odmah posle jela, užinate voće odmah poslije vode?

 

Ukoliko  volite da kombinujete gomile različitih sastojaka i ukusa da biste dobili jedinstvenu mešavinu za vaša nepca, sada ćete možda malo da prikočite. Ne možete da kombinujete bilo šta tek tako!

 

Da biste počeli da mršavite uz režim hrono dijete, nije dovoljno paziti samo na vrijeme, već je potrebno i da se u početku odreknete nekih stvari.  Dr. Ana Gifing iz tog razloga preporučuje restrikciju u hrono ishrani. Evo o čemu se zapravo radi….

 

 

ŠTA JE RESTRIKTIVNI PERIOD  U HRONO DIJETI?

 

Kao što smo rekli, ovo je faza koja nije deo originalne zamisli Alana Delabosa i nju je uvela Dr. Ana Gifing kako bi ovaj način ishrane donio brže rezultate kada je mršavljenje u pitanju.

 

Baš kao što sam naziv sugeriše, u ovoj fazi su neke namirnice ukinute i ovo je restrikitivan režim ishrane koji treba da obezbedi gubljenje kilograma i unošenje manje kalorija.

 

Zasmisao je bila da ovo bude individualni plan koji je pravljen za svakoga ponaosob. Prije početka hrono dijete (odnosno njenog restriktivnog perioda,  jer samo taj deo možemo i smatrati dijetom u smislu ishrane za mršavljen je) potrebno je konsultavati se na nutricionsitopm i obaviti test intolerancije na hranu.  Hrana koja se pokaže kao problematična na tom testu, izbacuje se odmah iz jelovnika. Tako dolazi do oporavljanja organizma i izbacivanja toksina. Oni nisu nužno uvek neki otrovi, već sve ono što škodi našem telupa makar bilo i hranjivo!

Proces detoksikacije, videćete, u značajnoj mjeri eliminisaćete i taj gadan celulit koji imate. Da bi vam koža bila zaista savršena i glatka naš je savjet da koristite poptpuno prirodne tretmane. Moja prijateljica Katarina je drastično smanjila celulit uz pomoć prirodnog anticelulit gela. Za sve one koji su se čudili kako je uspela, podelila je svoje iskustvo koje možete pročitati na ovom linku: https://minutzamene.com/kako-sam-se-resila-celulita/

Osobama koje nemaju veliki višak kilograma, restrikcija u hrono dijeti neće biti potrebna, već će sama promjena u životnim navikama donijeti ravan stomak. Zato možete da čujete da neki pričaju o  ovoj fazi, dok neki tvrde da je nisu imali.

 

Oni kojima je  potrebna, moraće da se pridžavaju nekih pravila.

 

Restriktivni period u hrono ishrani obično traje 28 dana jer je to period koji treba da prođe da se tijelo očistilo od toksina, a može i duže ukoliko za to vrijeme niste dostigli željenu težinu.

20 VAŽNIH PRAVILA U RESTRIKCIJI

 

U hrono ishrani imate 3 obroka i užinu. Međutim, u  restriktivnom periodu  užine nema i imate samo doručak, ručak i večeru. Nema obroka između, a ponajmanje grickalica koje su jedan od najvećih neprijatelja zdrave i vitke linije.

 

U početku može biti zunjujuće zapamtiti sva pravila i zato ćemo ih sabrati sva na jedno mjesto da možete lakše da ih pratite:

 

 1. Dan ne počinjete kafom! Ona nikako ne sme da se pije prije doručka. Ukoliko ste navikli da započenete dan sa ovim napitkom, pređite na toplu limunadu ili čaj.Kafa se pije najviše 2 puta dnevno – jedna posle doručka i jedna posle ručka -bez mlijeka, šećera, šlaga i bilo kakvih dodataka.
 2. Doručak je najvažniji obrok. Pojedite ga pre 9 sati.
 3. Obroci se jedu u razmaku od 5 sati. Ukoliko je doručak u 9, ručak treba da bude u 14 i večera u 19 časova.
 4. Između glavnih obroka se ne jede baš ništa. Unošenjem namirnica kada im nije vreme aktivira se lučenje određenih hormona onda kada im nije vreme. Sve to kao posledicu ima i gomilanje masnih naslaga i pre svega narušavanje zdravlja i neravnotežu u organizmu. Hrnono ishrana polazi od toga kako se nekada hranili naši preci. Išli su u lov i jeli onda kada ulove nešto,  a ne kada gledaju u vatru, zvezde i kada im je dosadno.Hrana im nije bila vid zabave i zadovoljstva već vid zadovoljavanja potreba organizma.
 5. Svi šećeri se izbacuju – beli konzumni šećer, žuti šećer, fruktoza, med. U restriktivnom periodu hrono ishrane nema slatkiša ni u obliku hrane, ni u obliku pića (gaziranih ili negaziranih sokova sa dodatkom šećera)
 6. Voće se ne jede, ni za obrok ni između obroka jer ima fruktozu, a šećere zaobilazimo u širokom luku
 7. Mleko se ne pije jer i ono ima mlečni šećer – laktozu , kao ni jogurt.
 8. Mlečni proizvodi su dozvoljeni samo za doručak i to 3 puta nedeljno. Možete da jedete kajmak, kiselo mleko, pavlaku , mlade sireve. Stari sirevi se ne jedu. Nikad ne kombinujete dva mlečna proizvoda u obroku (recimo sir i kefir)
 9. Alkohol se izbacuje jer je i on dobijen preradom voća (koja ne koristimo) ili žitarica, neretko uz dodatak šećera i sprečava sagorevanje masnih naslaga. Dozvoljeno je ponekad popiti čašu crnog vina.
 10. Belo brašno se ne koristi. Dozvoljene su druge vrste brašna – kukurzno, heljdino, ovseno, ječmeno, ražano.
 11. Hleb i testenine od dozvoljenog brašna jedu se samo za doručak. Ručak i večera su su bez testenina i bez hleba!
 12. Potrebno je piti 2 litra vode dnevno. Može limunada bez šećera i biljni čaj. Kisela voda može iako je gazirana, ali najviše 2 čaše dnevnoTečnost se ne unosi pola sata pre i pola sata posle obroka i ovo je važno da zapamtite ukoliko imate običaj da zalijete obrok sa čašom vode.
 13. Obroci se mogu pripremati na svinjskoj masti ili puteru.  Suncoketovo i druga rafinisana ulja se ne koriste, kao ni margarin. Hladno ceđena ulja se termički ne obrađuju, na  njima se ne kuva i ne prži, ali se mogu koristiti u salatama. Recimo, maslinovo ulje.
 14. Dozvoljeno je jesti cele žitarice ili njihove mekinje, ali nije dozvoljeno jesti raznorazne pahuljice.
 15. Mesne prerađevine su dozvoljene za doručak, najbolje one za koje ste sigurni da su pravljene od  mesa – pečenica, kobasice ako su domaće, pileća prsa u omotu, šunka, slanina. Ne nasedajte na jeftine proizvode ove vrste – u njima je više želatina i dodataka nego mesa.
 16. Jaja su dozvoljena. Za doručak celo, za ostale obroke samo belanceJaja nikad ne mešate sa mlečnim proizvodima kada je restrikcija u hrono ishrani u pitanju.
 17. Meso je dozvoljeno i poželjnoNjega  možete kombinovati sa jajima i sa mlečnim proizvodima, a najbolje je uz neku dobru svežu salatu od povrća. Ne treba da kombnujete 2 vrste mesa u jednom obroku.
 18. Zabranjeno je skrobno povrće. Izbegavajte pasulj, krompir, grašak, šargarepu, cveklu, pirinač. Ostalo povrće je dozvoljeno, najbolje sveže jer kuvanjem oslobađa više šećera.
 19. Sirće se ne koristi kao začin. Umesto njega zakiselite salatu sa limunom. Zabranjena je i vegeta i slični dodaci jelima jer često sadrže šećer. Koristite morsku so i pravo povrće. Ostali začini su dozvoljeni.
 20. Količina hrane je neograničena. Jedite da budete siti do sledećeg obroka, ali ne preterujete. Obroci se ni pod kojim uslovima ne preskaču, niti treba da ih drastično smanjujete. Ne smete da budete gladni između obroka kako ne biste podlegli raznim iskušenjima. Najedite se dobro za svaki obrok.

Često je vrlo pogrešno shvaćen savet da tokom dana treba jesti više puta po malo, pa mnogi jedu i po 7-8 puta dnevno ili stalno nešto grickaju iz navike i dosade. Restrikcija u hrono ishrani prvenstveno ukida dodatne obroke.

 

Smatra se da insulin u našem telu dostiže svoj maskimum 3 puta dnevno, posle obroka. Njegovo dejstvo traje 3 sata i zato je potrebno da prođe najmanje toliko vremena između obroka da bi se vratio u normalu. Kada napravite pauzu od 5 sati, kao što zahteva restriktivni period ishrane, sigurni ste da je vaš pankreas imao vremena da se odmori.

 

Telo ima neki svoj unutrašnji prirodni ritam i sat – onaj koji nas tera da danju budemo aktivni, a noću da spavamo. Znamo da je za dobar odmor i nomrmalan rad organizma potrebno 8 sati sna, ali je bitno i da legnete i jedete na vreme. Najbolje za organizam je da ujutru ustanete do 8 sati i da legnete pre ponoći.

 

Ne treba da jedete pre spavanja. Potrebno je da od  poslednjeg obroka do odlaska u krevet prođe bar 2 sata.

 

Ovaj spisak pravila može da bude zbunjujuć u početku, ali nije tako teško sprovesti ga u delo jer, za razliku od nekih loših dijeta, za doručak zaista jedete hranu i najedete se. Ukoliko ste dovoljno okupirani obavezama i drugim stvarima koje vas sprečavaju da miliste o hrani, izdržati 5 sati bez jela nije neizvodljivo.

 

Ukoliko vam je lakše da sve to otpratite uz adekvatan primer, onda pogledajte kako možete konkretno iskombinovati doručak, ručak ili večeru u restriktivnom periodu hrono ishrane.

 

ŠTA JESTI ZA DORUČAK U RESTRIKCIJI?

 

Doručak u hrono ishrani je obavezan i poželjno je da bude između 8 i 10 sati ujutru. Iako ste u restriktivnom periodu, možete sasvim lepo da se najedete. Ovo je jedini obrok tokom kojeg jedete hleb, ali ne onaj od pšeničnog brašna na koji ste navikli već od dozvoljenih vrsta brašna. Nađite integralni ili ražani hleb za koji znate da je pravljen od  pouzdanih sastojaka i bez mešavina, a najbolje je da se izveštite i sami umestite svoj hrono hleb. U ovakav hleb slobodno možete dodatavati semenke kao što je susam ili mleveni lan.

 

izvor:minutizamene

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Share This