Pas za kucnog ljubimca?

Psi, ta divna stvorenja uz čovjeka žive tisućama godina. Kolikog god o njima pisali vrlo vjerojatno nikad nećemo saznati pravu istinu o ‘najboljem čovjekovom prijatelju. Govori o tome činjenica da nas psi svakodnevno iznenade nečim novim.

Pripremili smo za vas zanimljivosti iz svijeta pasa koje ove životinje čine najboljim čovjekovim prijateljima.

Psi razlikuju boje!

Mogu vidjeti  sivu, žutu i plavu boju , ali ne zelenu i crvenu te ostale nijanse dobivene kombinacijom tih boja kao što su ružičasta, narančasta ili ljubičasta

Inteligentna stvorenja

Američki psiholozi tvrde da je pseća inteligencija na razini djeteta od dvije godine. To znači da mogu razumjeti 200 riječi i rješavati jednostavnije matematičke zadatke. Primjerice inteligencijom mogu prevariti vlasnika i nažicati poslasticu.

Pseći njuh

Pseći nju razvijeniji je od ljudskog 10 do čak 100 tisuća puta. Ne čudi zato što psi osim što mogu slijediti različite tragove mogu ‘nanjušiti’ ljudske bolesti poput karcinoma. Pomažu zato ljudima u otkrivanju bolesti, ali i u liječenju istih.

Psi osjećaju ljubomoru

Istraživanje čiji rezultati su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences pokazalo je da psi osjećaju ljubomoru. U istraživanje su bili uključeni psi podijeljeni u dvije grupe.

Psi iz jedne grupe za uspješno izveden trik dobili su nagradu, dok drugi nisu. Kad su shvatili da za razliku od drugih pasa oni sve rade besplatno pokazivali su znakove ljubomore.

Postali su uznemirani, češkali se te izbjegavali poglede nagrađenih pasa. Također, brže su prestali izvoditi trikove od pasa koji su za svoj trud nagrađeni.

Otisak njuške

Slično kao što se ljudi mogu identificirati prema otisku prsta psi ( ali i mačke) psi se mogu identificirati po otiscima njuške.

Koliko god psi bili divni i krasni pozivamo vas da prilikom nabavke psa budete oprezni i odgovorni.

Izvor:24sata

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Facebook Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
Share This