Pohovani sir

Kada birate sir za pohovanje neka to bude: gauda, mocarela, parmezan, edamer. Eksperimentišite sa tvrdim sirevima, a isporbajte i pohovanu fetu. Pored sira, koji treba da izrežete na kockice ili trakice ili neki drugi željeni oblik, trebaće vam: mrvice hljeba, jaja i ulje za prženje.

Komadiće sira uvaljajte prvo u umućena jaja, pa u mrvice hljeba. Komadiće stavite u zamrzivač na oko 3 sata. Kada budete pripremali spuštajte ih jedno po jedno u vrelo ulje. Pržite dok mrvice hljeba ne porumene. Vadite na papirne ubruse da se višak masnoće ocijedi. Kada se malo ohlade možete ih služiti.

Ako koristite tvrđi sir nije potrebno da ga prethodno stavljate u zamrzivač, možete ga odmah pržiti. Mada je najbolje da ga zamrznete, jer tada ćete biti sigurni da curenja i “nereda” neće biti. Ako želite da probate sa mekšim sirom, izmješajte ga sa mrvicama hljeba i začinima, pa formirajte kuglice. Te kuglice uvaljajte u jaja i u debeli sloj mrvica (dva puta ih uvaljajte). Zamrznite, pa tek onda pržite u vrelom ulju.

Recept: Parmezan sa šunkom

Ove kuglice od sira su malo drugačije od standardnog pohovanog sira, ali su super ukusne i idealne kao prilog ili za doručak.

Treba vam: 2 šolje hljebnih mrvica, 2 šolje sitno isjeckane pureće ili pileće šunke, 1 šolja narendanog parmezana, 4 umućena jajeta, 1 manji luk (nasjeckan na vrlo sitne komade), malo nasjeckanog svježeg peršuna i ulje za prženje.

Pomješajte 1 ½ šolju hljebnih mrvica sa šunkom, parmezanom, jajima i lukom, pa formirajte kuglice. Uvaljajte ih u hljebne mrvice, pa stavite u zamrzivač na 30 minuta. Kuglice pecite u vrelom ulju 2 do 3 minuta dok ne porumene. Vadite ih na ubruse da se ocjede i služite tople sa pavlakom ili senfom. Odličan doručak!

 

 

izvor:namirniceba

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *